Színes Shou Sugi Ban – Yakisugi bemutató

Sokan kérdezik, hogy milyen felületvédelmet alkalmazzanak kültérbe szánt vagy nedves helységben használható fa felületekre. A véleményem szerint a mai kültéri lazúrok, fazománcok durva kémiai szerek, amik az egészség- és környezetvédelem szempontjából ipari hulladékok, ráadásul nem jelentenek állandó megoldást: a hatásuk csupán pár évre szól. Egyetlen festékgyártó sem szeretné, ha a termékét csak egyszer vásárolnád meg, ezért olyan ipari hulladékot árulnak, amelyeket pár évente kemény munkával és anyagi ráfordítással fel kell újítanod. Milyen valódi megoldás létezik?

Íme, az égetett fa. A Shou Sugi Ban, más néven a Yakisugi jelentése az égetett cédrus. Ez az ősi japán technológia már nagyon régi, lényegében megégetjük a fa felületét, azt kicsit megdörzsöljük drótkefével hogy a pikkelyesedés lejöjjön ha ez a cél, majd tiszta vízzel lemossuk a felületről a port és lecsiszolt kormot. Miután megszárad a felület, utána lenolajjal vagy tungolajjal kezeljük a felületet és már kész is a felületvédelem az elkövetkező 100 évre.  A tungolajjal kezelt égetett felület teljesen vízállóvá válik a karbonizálás révén, ellenáll az UV sugárzásnak, és az időjárás káros hatásainak. Nagyon dekoratív felületek hozhatók létre az égetéssel, minél jobban megégetjük a felületet annál sötétebb és pikkelyesebb lesz a felület. Hogy mennyire szeretnénk sötétnek látni, azt mi döntjük el az égetéssel. Minél sötétebb a felület annál jobban védi a fát. A rovarok sem költöznek be az égetett fába, tehát semmiféle más vegyszert nem kell használnunk.

De mi van akkor ha mi nem csak fekete, vagy sötétbarna felületet szeretnénk, hanem más színt képzelünk el. Erre is van megoldás. A természetes tejfestékekkel bármilyen színűre színezhetjük az égetett felületet az olajozás előtt. Az égetett fa-felületkezelés esetében a kapott végeredmény állítólag 80-100 év, gyakorlatilag karbantartás mentesen. Nemhogy nem elvetendő, egyenesen izgalmas ez a pénztárca-barát megoldás, amit unokáink is értékelni fognak

Kérlek támogasd a Hobbiasztalos blogot a Patreonon keresztül.

Kérlek oszd meg

Ajánlott cikkek

Translate »