Örök dilemma – vékony vagy vastag lazúr

Sok otthon, csodás díszei és kiegészítő elemei a faanyagok. Azonban szükséges a szakszerű kezelésük, hogy hosszú évekig biztosítsák a kellemes hangulatot úgy lakásunkban, mint a kertünkben. A kültéri fafelületek festése előtt felmerül a kérdés, hogy milyen színű legyen az adott felület illetve, hogy vastag vagy vékonylazúrt válasszunk-e? Ennek a dilemmának a megoldására nyújt egy kis segítséget a következő összehasonlítás.

A vékony lazúrról:

Elsődleges differencia vékony és vastag lazúr között, hogy különböző szerkezetű faanyagokra használjuk. A vékony lazúr egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nagyon rugalmas anyag így az úgynevezett nem méret tartó fa felületeken használjuk őket leginkább kültéren. Ilyen felület a lambéria, kerítés, kocsibeálló, zsalugáterek, kerti bútorok, teraszok, gerendák. A vékony lazúrok mélyen beszívódnak a fába nem képeznek filmréteget így pára és légáteresztőek maradnak. Nagyon szépen látatja a fa erezetét, együtt tudnak mozogni vele, így a fa nem sérül meg. Ezeket az anyagokat mindig több rétegben ajánlatos felvinni, lehetőleg egészen telítettségig és a rétegek között hagyjunk minél több száradási időt. Szerkezetileg biztosítanak hosszantartó védelmet a külső hatásokkal szemben.

A vastag lazúrról:

Legfőképpen mérettartó faszerkezetekhez ajánljuk. Ilyenek az ablakok, ajtók, faburkolatok a házban. Felületi védelmet nyújt és egyfajta testes lakk szerű filmréteget képez a fán, ami után tükörsima felületet kapunk. A faanyagunk teljes felületét kezelnünk kell a megfelelő tartósság érdekében. Figyeljünk oda a sarkokra és illesztésekre. A vastaglazúr kevésbé engedi láttatni a fa erezetét.

Olajozzuk e a fát lazúrozás előtt :

Az olajozáshoz lenolajkencét használhatunk, a lenolajkence nagyon mélyen beivódik a fába, és száradása után védi a nedvességtől. Ebből eredően nem engedi beszívódni mélyen a vékonylazúrt így a vékonylazúr védelem nem lesz olyan tartós. Vastaglazúr előtt használhatunk olajozásos alapozást, mivel a vastaglazúr úgyis egy filmet képez a felületen, így nem kell olyan mélyen beszívódnia. Vizes bázisú lazúr alá sohase alapozz olajozással mert le fog peregni. Ha mégis olajozást választod alapozásnak, akkor csak is oldószer bázisú lazúrt használj utána. A lazúrt csak akkor szabad felhordani olajozott felületre, ha a tökéletesen megkötött teljes mélységében. Az olaj teljes megkötése nyáron akár egy hétig is eltart, habár a felület akár egy óra múlva is már száraznak tűnik és nem ragad, de ez csak amiatt van, mert a felületen kötött még meg az olaj. Légy türelmes, és várd ki az egy hét száradási időt ha tartós munkát akarsz végezni. A leolajozott és megszáradt felületet enyhén csiszoljuk át 180-200-as szemcsenagyságú papírral, és a portalanítás után kezdjük csak a lazúr felhordását.

Plusz egy kis segítség a lazúrozáshoz:

-Tartsuk be az előírt rétegvastagságokat, a megfelelő hatásért,
-Nedves vagy forró felületre ne kenjük fel az anyagot,
-A lazúrt mindig keverjük fel, ugyanis a legtöbb adalékanyagok a palackok alján található.

Most nézzük meg mit ajánl szobafestő Attila a lazúrozáshoz

Kérlek támogasd a Hobbiasztalos blogot a Patreonon keresztül.

Kérlek oszd meg

Ajánlott cikkek

Translate »