Forgácsleválasztók összehasonlítása – 2 videó

A házi építésű forgácsleválasztókból két fajta van elterjedve, a “könyökcsöves” és a “kínai ciklonos” (Thien-baffle). (Bocsi az elnevezésekért, de meg kell különböztetni őket magyarul.) A “Hack ‘n Build” csatorna feltöltője össze akarta hasonlítani a két fajta leválasztó forgács leválasztási képességét ezért a mérésekhez azonos feltételeket próbált teremteni. A mérések során 200 g forgácsot szívott fel mindkét leválasztóval üres tartállyal és 50% teli tartállyal.

Míg az üres tartályos mérésnél a könyökcsöves teljesített picit jobban, addig az 50% teli tartályos mérésnél drasztikusan leromlott a hatásfoka. Ez annak köszönhető, hogy a tartályban leülepedett forgácsot a könyökcsöves fel tudja keverni és így a porszívóban átszívja. A mérésekből így kiderül, hogy a kínai ciklonos verzió sokkal jobban teljesít munka során, mert a tartály csak ritkán üres. Ha 50%-os tartálynál ennyire leromlott már a hatásfoka a könyökcsöves verziónak akkor teli tartályos mérésre már nincs is szükség, mert ott még nagyobb lenne a különbség. Az is kiderült a mérésből, hogy kis vödör esetén nem érdemes a könyökcsöves verziót használni, nagyobb hordóval talán sokkal jobb értékeket kapnánk.
Ennyivel ne elégedjünk meg, a könyökcsöves verziót lehet még javítani egy fa lemezzel ami elválasztja a vödör alsó részét a leválasztó résztől, így megakadályozva, hogy fel tudja keverni annyira a forgácsot. Ezért a második videóban ennek a mérését láthatjátok. A mérés eredménye, nagy javulást mutat, az elválasztott könyökcsöves  még 90%-os tartály telítettség esetén is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha “lájkolod” az oldalunk Facebook oldalát! Ha tetszik akkor kattints légyszíves a “Tetszik” gombra, vagy a “Megosztás” gombra, hogy még többen láthassák ezt a cikket. Ha véleményed van a cikkről akkor ne rejtsd VÉKA ALÁ.

Kérlek oszd meg

Ajánlott cikkek

Translate »