Vágódeszka készítése mesterfokon

A minőségi vágódeszka elkészítésének vannak apró trükkjei amiket ha nem tartunk be, akkor csak egy selejtet fogunk tudni előállítani. A jó vágódeszkához mindenképpen táblásítanunk kell a faanyagot, elforgatva a léceket, hogy az évgyűrűk mentén kialakuló vetemedést megszüntessük.

A tartós vágódeszkát úgy kell készíteni, hogy a faanyag bütüjén vágjunk, így nem vágjuk át a szálszerkezetet a kés élével. Ehhez viszont úgy kell szeletelnünk a faanyagot, hogy a bütü kerüljön felülre a második felfűrészelés és táblásítás után.  A vágódeszka így viszont hamar széthasadna, mint egy fatuskó, ha nagy lendülettel vágunk rajta, ezért egy keret léccel körbe kell fogni a vágódeszkát ami megakadályozza a széthasadást. Tervezzük meg a helyes szeletelés és forgatás lépéseit előre, hogy tökéletes és tartós minőséget kapjunk. Ügyeljünk a szorítók helyes használatára a táblásítás során, 2 oldalról rakjuk fel a szorítókat minden esetben, és ne tépjük meg nagyon addig amíg az összes szorítót fel nem raktuk. Csak fokozatosan húzzunk minden szorítón egy keveset több lépésben, így nem fog elvetemedni, elcsavarodni a ragasztás. A felületkezelésre használjunk olyan olajat ami élelmiszer engedélyes, nem avasodik, nem tartalmaz mérgező anyagot, például Belinka olajat, de más gyártók termékei között is találunk olyan olajat ami erre a feladatra alkalmas. Pár másodpercre mártsuk ilyen olajba, majd száradás után ásványi olaj és méhviasz 4:1 felmelegített keverékével dörzsöljük át a felületet. A vágódeszka használata során elég elmosni ecetes vízben, (hogy zsírmentes legyen,) megszárítani a vágódeszkát, majd ezzel a keverékkel újra átdörzsölni, így csíramentes és tartós lesz a vágódeszkánk.

A mai videóban az mtmwood orosz cég vágódeszka készítését mutatjuk be, akik vágódeszkák készítésére szakosodtak. A videón megjelenő instrukció feliratokat le tudjuk fordítani a google chorme böngészővel vagy valamelyik fordító programmal.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha “lájkolod” az oldalunk Facebook oldalát! Ha tetszik akkor kattints légyszíves a “Tetszik” gombra, vagy a “Megosztás” gombra, hogy még többen láthassák ezt a cikket.

Kérlek oszd meg

Ajánlott cikkek

Translate »