Rozsda eltávolítása gépekről

Az olcsóbb belépő kategóriás gépek alumínium asztallappal készülnek, ezek nem rozsdásodnak. A drágább gépek már öntöttvas asztallappal készülnek, ami viszont elég könnyen tud rozsdásodni már a levegő páratartalmától is. Ha meg víz éri a munkafelületet, akkor hamar elkezd barna folt kialakulni rajta. Nem szabad megvárnunk, hogy ez a halvány barna folt tovább erősödjön, mert sokkal nehezebb lesz majd eltávolítani. Az öntöttvas asztallapok akkor csúsznak jól, ha közel tükörfényesek, ezt az állapotot csak akkor tudjuk megtartani, ha munka végeztével lesöpörjük a forgácsot és a port az asztallapról és vékonyan befújjuk WD40-el, vagy síkositó anyaggal, és így hagyjuk a gépet a következő használatig. Ha már kialakult egy barna folt, akkor azonnal cselekednünk kell. A tiszta felületet fújjuk be WD40-el, hagyjuk rajta fél órát, majd 3M Stcotch brite csisziszolóval kezdjük a felületet felcsiszolni.

Csiszolóvásznat vagy csiszolópapírt lehetőleg ne használjunk, mert az nem csak a rozsdát távolítja el, hanem a fémből is csiszol le anyagot és összekarcolja a felületet. A Stcotch brite alumínium oxidot tartalmaz, ami jóval puhább, mint az öntöttvas, így nem fog fémet eltávolítani csak a rozsdát. Ha nagyon rozsdás a felület akkor használjunk 500-as vagy annál finomabb szemcseméretű csiszolópapírt, és ha géppel akarjuk csiszolni akkor csakis rezgőcsiszológépet használjunk, hogy minél kevesebb fémet csiszoljunk le a felületből.

A felület megtisztítása után (vizet nem szabad használni) kezeljük az asztallapot viaszos wax pasztával, vagy más síkositó anyaggal. Hagyjuk pár percet rajta a viaszt, majd puha pamut ruhával töröljük át és fényesítsük a felületet.

Kérlek támogasd a Hobbiasztalos blogot a Patreonon keresztül.

Kérlek oszd meg

Ajánlott cikkek

Translate »