Mini szalagfűrész

Egy szalagfűrész nélkülözhető egy műhelyben, de mégis ajánlom, hogy akinek van rá ideje az építsen magának egyet fából. Nem ördöngösség az elkészítése, ha ismerjük a működési elvét és a szükséges állíthatóság megoldásainak módját. Először is azt kell eldöntenünk, hogy mekkora szalagfűrészt szeretnénk, és azt mire használnánk. A kerékátmérő az egyik legfontosabb adata a szalagfűrésznek, a legkisebb kerékátmérő 200 mm, a legnagyobb kerékátmérő már szabadon választható.
A kerékátmérő növelésével csökkenthetjük a szalag hajlítási ívét és így, ha minél nagyobb ívben hajlik a szalag annál ritkábban fog eltörni a hajtogatástól a szalag. A szalagfűrészhez több helyen tudunk méretre gyártani elfogadható áron szalagot az országban sokkal jobb minőségben, mint a készen vásárolható szalagok. Nagyon nagy a különbség minőségben és tartósságban a méretre gyártatott szalagok javára, ezt tapasztalatból is megerősíthetem. Én egy nagyobb 550 mm kerékátmérőjű szalagfűrészt építettem, és egy teljesen elkorhadt 500-as nagyon régi gépet újítottam fel, és egy 200-as gépet alakítottam át 300-asra mert nagyon sokszor törte a szalagot a 200-as kerékátmérő miatt a gép. Ezek a gépek mind favázas gépek voltak, így van egy kevés tapasztalatom ezekkel. Véleményem szerint a 300-350 mm kerékátmérő alatt nem lenne szabad gép építésébe kezdeni a sűrű szalagtörés miatt. Az ideális kerékméret egy hobbiasztalos műhelyben az 500-as vagy 550-es kerékátmérő, ezzel a mérettel már lehet nagyobb rönköket és fűrészelni és apró munkadarabokat is, persze mindegyikhez más szalagra lesz szükség a feladattól függően. Más szalagszélesség és fogkialakítás kell az apró ívek vágásához, más a nagy vastagságú munkadarabok hosszvágásához és más a tűzifa keresztvágáshoz. Így készüljünk fel, hogy több darab szalagra lesz szükségünk és még tartalék is kelleni fog mindegyikből, ha nem akarunk heteket várni egy új szalag elkészülésére. Azt is tudnunk kell, hogy a fa rugalmassága miatt a fából készült szalagfűrészeket erősen túl kell méretezni, hogy elegendő merevsége legyen a gép vázának, különben a váz deformálódása miatt ledobja a szalagot, és akkor előfordul, hogy el is törik a szalag, ami balesetveszélyes.
A mai videóban Sanatim Ahsabim épít egy nagyon pici, 200-as kerékátmérővel egy szalagfűrészt, nagyon szép megoldásokat használt a szalagfeszesség állításra, kerékdöntésre és a szalagvezetőket is jól készítette el. A szükséges motorteljesítmény egy ilyen kicsi 200-as gép esetén minimum 550W de ez már nagyon az alsó határ, ez könnyen le tud fulladni már egy 5 cm vastag faanyag vágásakor is, ezért én az 1 kw-os motort javaslom az ilyen pici kerékátmérőhöz. Egy nagyobb 500-550-es kerékátmérőjű géphez már 3.5-4 kW-os motorteljesítmény szükséges. A szükséges szalagsebességet ki tudjuk számolni, az áttételt ehhez kell igazítani, a nagyobb 500-as gépek esetén ideális vágási sebesség a 20-25 m/másodperc, míg egy 200-300-as gép esetén elegendő 10-15 m/másodperc szalagsebesség.

Kérlek támogasd a Hobbiasztalos blogot a Patreonon keresztül.

Kérlek oszd meg

Ajánlott cikkek

Translate »