Faragasztók

A fából készült alkatrészek összeerősítéséhez elengedhetetlenek a nagy kötőszilárdságú ragasztók. Az asztalosok által régen használt enyv már csak emlék, helyette ma már különféle vízbázisú, általában PVAc (polivinilacetát) diszperziós ragasztókat használnak.

A kötések szilárdságát régebben csapokkal, szegekkel, igényesebb kivitelnél pedig facsavarokkal is meg szokták erősíteni. A korszerű, és különféle célra készült faragasztók azonban már olyan szilárd kötést biztosítanak, hogy a fém kötőelemek alkalmazása felesleges. Természetesen csak akkor, ha a célnak megfelelő ragasztót választunk, és azt az előírásoknak megfelelően használjuk. A faragasztók ugyanis gyártmányoktól és típustól függően többé-kevésbé eltérő tulajdonságúak.

Amire ügyelni kell

Általában a vízbázisú diszperziós ragasztók hasonló felépítésűek. Viszont meghatározó módifikálásuk miatt némelyeknek hosszabb a nyitott ideje és a kötés is később éri el a maximális szilárdságát, ezek az ún. általános, vagy standard faragasztók. Más ragasztóknál ezek az idők rövidebbek, ezért ezeket általában gyors, vagy express ragasztóként tartják számon.
Az alkatrészek összeillesztését mindig a nyitott idő alatt kell elvégezni, és ideiglenes nyomás mellett kell összeszorítani a darabokat. Így ideálisan hézagmentes tapadás jön létre. A megfelelő összeillesztettség, felületi tisztaság nagyon fontos, mint ahogyan az elmozdulás elleni biztosítás is. Ha túl nagyok az illesztési rések, akkor ennek megfelelő, esetleg kétkomponensű ragasztót kell választani, amelyik hézagkitöltésre is alkalmas. Ezek a speciális kategóriába tartoznak. A ragasztók választéka elég bőséges, így viszonylag könnyű a célnak és az anyaghoz leginkább megfelelő kiválasztása. Kedvező tulajdonságuk, hogy az esetleg kitüremlett anyagot frissiben nedves ronggyal el lehet távolítani, viszont megszilárdulás után ezt csak vésővel, vagy csiszolással lehet megtenni. Ez nem vonatkozik a kétkomponensű faragasztókra, amelyeket csak különféle oldószerekkel lehet a kötés előtt eltávolítani.

Általános faragasztók

Ezek általában kinyomáskor fehérek, majd kötésük után transzparensre változnak. Nyitott idejük 8-12 perc, s ez alatt lehet az alkatrészeket a helyükre illesztve rögzíteni. E ragasztókat elég egyoldalasan valamelyik felületre egyenletesen felhordani. A préselés ajánlott, mivel így érhető el a darabok megfelelő felfekvése. A ragasztás viszonylag gyorsan, 3-5 óra alatt megkeményedik, de csak 24 óra elteltével lehet terhelni, és ekkor célszerű a préselést is megszüntetni. Egyes gyártmányok kötésidejét melegítéssel lehet csökkenteni, de ez a 80 fokot nem érheti el.
Puha és keményfákhoz egyaránt használhatók, de keményfáknál célszerű mindkét felületet egyenletesen és vékonyan bekenni a ragasztóval. Vannak kimondottan keményfák összeerősítéséhez készített gyártmányok is. Az ilyen ragasztókat akkor célszerű használni, ha a viszonylag hosszú kötésidő nem akadály. Egyes gyártmányok vízálló kötést tesznek lehetővé, de erős préselést igényelnek.

Express, vagy gyors ragasztók

Ezek is egykomponensűek, és többnyire transzparensé válnak kötés után, a nyitott idejük típusonként 3-10 perc között változik. Ezek a ragasztók legalább 15 perces préselést igényelnek, és inkább keményfákhoz valók. Teljes kötésükhöz általában 3-5 óra szükséges, de présben csak max. 30 percig kell tartani az összeillesztett darabokat. A darabok alól kinyomódott friss ragasztó nedves ronggyal könnyen letörölhető. Az ilyen ragasztókat főként gyors javításokhoz, vagy keményfa alkatrészek rögzítéséhez célszerű használni.

Speciális faragasztók

Ebbe a csoportba olyan ragasztók tartoznak, amelyek speciális célokra készültek. Az egykomponensű poliuretán faragasztó pl. a levegő nedvességének hatására köt meg. Ezzel hő- és vízálló ragasztásokat készíthetünk, és nedves anyagok összeerősítésére, összeszáradt facsapos kötések javításához is kiválóan alkalmas. Enyhe felületi nedvesítés erősíti a ragasztó kötőerejét, de a nyitott időt csökkenti.

A festett-, vagy dekoros felületekre is ragaszthatunk fából készült alkatrészeket, ha speciálisan e célra készült, egykomponensű és ugyancsak PVAc ragasztót használunk. Ennek a ragasztónak nagyobb a kötőereje, mint a fa belső szilárdsága, de a terhelhetőségét csak 3-4 nap múlva éri el. A nyers fafelületre kell felteríteni, és a festett felületnek teljesen tisztának kell lenni ahhoz, hogy egyéb kötőelem használata nélkül tartós terhelés mellett megtartsa a ráragasztott alkatrészt. A lakkragasztó PVC, NC, SH és politúros felületeken egyaránt hatásos tartóerővel bír.
Faforgácslapok nagy szilárdságú kötéseihez használhatunk karbamid gyanta ragasztópor és víz 10:6 arányú keverékéből készült anyagot is. Bár ezt főként faforgácslapok színfurnérozásához használják, de különféle párkányzatok és díszlécek tartós rögzítésére is kiválóan alkalmas. Nyitott ideje 15-20 perc, és egy nap elteltével terhelhető.
Az olyan munkáknál viszont, ahol anyagpótlásra is szükség van célszerűbb kétkomponensű poliurétán-, vagy egyéb műgyanta alapanyagú ragasztót alkalmazni. Ezek ugyan esetenként nehezebben dolgozhatók el, viszont anyaghibák vagy felületi hiányok pótlására is alkalmasak. Többnyire viszonylag sűrűn folyó, nagy konzisztenciájú, két komponensből egyenletesen összekevert epoxigyanta ragasztók, és gyártmánytól függően már akár 5 perc elteltével kikeményednek. A teljes kötéshez ajánlatos egy napot várni. A keverési arányokat mindig nagyon komolyan kell venni, mert a komponensek aránya nemcsak a szilárdulási időt, hanem az ilyen ragasztók terhelhetőségét is befolyásolja.
Különböző változataik fémek ragasztására is alkalmasak, ám kötésszilárdságuk ilyen esetekben csak tökéletesen tiszta és felborzolt felületen megfelelő, amelynek a nagysága sem mellékes. Főként gyorsjavításoknál, anyagpótló feltöltéseknél nagyon hasznosak, mivel megszilárdulás után jól megmunkálhatók. Színűket megfelelő színezékkel módosíthatjuk is.

Ha tetszik akkor kattints légyszíves a “Tetszik” gombra, vagy a “Megosztás” gombra, hogy még többen láthassák ezt a cikket.

Forrás : www.ezermester.hu

Kérlek oszd meg

Ajánlott cikkek

Translate »